Захистити себе від отруєння токсичними речовинами — про це в останні дні думає, напевно, кожен житель столиці. І хоч нас заспокоюють, що ніякої небезпеки немає, профілактичні заходи прийняти не завадить. Вживання продуктів, що володіють властивістю виводити з організму токсини, — один з простих способів допомогти собі.
Щоб позбавити організм від канцерогенів, токсинів і шкідливих речовин, потрібно насамперед активізувати роботу печінки, нирок і кишечника. Для цього варто перейти на дробове харчування (5-6 разів на день), відмовитися від жирної і шкідливої їжі, включити в свій раціон висівки, овочі, фрукти, в яких містяться природні ентеросорбенти. Вибирайте продукти з великим вмістом пектинів, антиоксидантів і клітковини. Наприклад, зелені овочі, свіжу зелень, яблука, черешню. І не забувайте про посилену питному режимі. З нього і почнемо.
1. Чиста вода
Лікарі рекомендують у першу чергу забезпечити свій організм достатньою кількістю чистої води без газу. Вода допомагає печінці і ниркам справлятися зі зростаючою навантаженням. Намагайтеся пити якомога більше — від 2-2,5 л на день. Для тих, кому властиво забувати про правильний питний режим, порада: поставте на робочий стіл або поруч з ним дволітрову пляшку з водою так, щоб вона постійно потрапляли вам на очі. Як тільки подивилися на неї, отпейте кілька ковтків із чашки. Ті, кому вода здається несмачною, киньте в чашку скибочку лимона.
2. Яблука
Містять пектин, який сприяє виведенню важких металів, токсинів і шлаків, а також флоризин, стимулює вироблення жовчі, що також допомагає організму позбавлятися від шкідливих речовин. В яблуках є клітковина, яка виконує роль губки — вбирає весь «сміття» з кишечника і виводить назовні. Для досягнення очищаючого ефекту потрібно з’їдати не менше 3 яблук на день. Найкраще в ці дні їсти яблука сортів «Делишез», «Сміт», «Гала».
3. Червона квасоля
Червона квасоля (особливо дрібна) входить в п’ятірку лідерів за кількістю антиоксидантів серед продуктів харчування. Крім того, в її складі багато поживних речовин: тіамін, цинк, кальцій, залізо, йод, мідь, омега-3, білок, клітковина. Важливий нюанс: квасоля практично не втрачає своїх корисних властивостей під час теплової обробки. Не хочете морочитися з відварюванням, візьміть готову консервовану. Трохи менш, але все ж корисна буде зараз і строката квасоля, і чорна.
4. Авокадо
Містить лютень — природний антиоксидант, який піклується про очі та шкіру, а також глутатіон, блокуючий шкідливий вплив на організм більше 30 (!!!) видів канцерогенів.
5. Зелений чай
Прекрасний нейтралізатор. Зелений чай ставить бар’єр між організмом і сонячною радіацією, важкими металами, шкідливим впливом навколишнього середовища. Пийте в ці дні зелений чай замість чорного, кави або газованої води.
6. Полуниця
У ній є кумарин — біологічно активна речовина, що сприяє виведенню токсинів з тканин, нейтралізації канцерогенів в організмі (до речі, він же попереджає утворення тромбів у судинах). У полуниці є полісахариди, що діють на кишечник як природна клізма, що сприяє його очищенню, поліпшенню мікрофлори. Профілактична норма — не менше 400 г на день.
7. Цибуля
Активна речовина кверцетин — потужний антиоксидант, що володіє антиканцерогенними властивостями, в луці також є сераорганіческіе з’єднання. Завдяки цим двом компонентам блокується синтез вільних радикалів, знижується ризик розвитку ракових патологій (раку шлунку, мозку, товстої кишки, простати), деактивуються шкідливі речовини. Додайте цибулю в овочеві салати.
8. Черешня
Також, як та полуниця, містить кумарин, бо теж очищає, звільняє організм від токсинів, шлаків і шкідливих речовин. Крім того, черешня багата й іншими антиоксидантами і містить пектини. Має сечогінну властивість, очищає кишечник, стимулює виведення токсинів з організму. Вживати не менше 400 г на день.
9. Овес
Овес, вівсяні пластівці і висівки — Must Eat цього тижня. Овес володіє прекрасними очисними властивостями. Можна готувати відвари, киселі, додати 4-5 ложок висівок в стаканчик йогурту і з’їдати щодня, або починати ранок з вівсяної каші. Додайте в неї яблуко і родзинки — ефект подвоїться.
10. Буряк
Її недарма називають «миючим засобом» для печінки і кровоносної системи. Очищає кров і печінку, виводить з організму важкі метали, захищає від радіації, має сечогінну і послаблюючу ефектом. Найчастіше її їдять у вареному вигляді, але найбільш корисною є вона в сирому, натріть на тертці і додавайте в салати. Хорошим детокс-ефектом володіє свіжовичавлений буряковий сік у поєднанні з морквяним 1:1.
Читайте також: Соковий дектокс. 3 весняних рецепта
11. Броколі
Містить сульфорафан — речовина, що запобігає рак, виводить вільні радикали з організму. А також у її складі є селен, магній, фосфор, цинк, антиоксиданти бета-каротин, лютеїн, зеаксантин. Брокколі також допомагає печінці очиститися і краще виконувати свою роботу. Не менш важливий момент: брокколі містить речовини, що сприяють очищенню легенів! Їжте відварні суцвіття, приготуйте суп-пюре з брокколі, вводите брокколі одним з компонентів в свіжі овочеві фреші.
12. Редис
Китайці кажуть: «Їжте редис, і ваші доктора підуть по світу з протягнутою рукою». Редиска покращує обмін речовин, очищає кишечник, стимулює роботу печінки, діє як м’який проносний і сечогінний засіб, покращує роботу кровоносної системи, виводить токсини, солі важких металів, радіонукліди з організму, знижує ризик онкологічних захворювань. Містить гірчичне масло, фітонциди, вітаміни групи В, марганець, селен, фосфор, цинк.
13. Свіжа зелень (кінза, базилік, петрушка)
Вся зелень (як і зелені овочі) містить хлорофіл, що володіє властивістю зв’язувати важкі метали. Петрушка — сечогінний засіб, покращує роботу нирок. Кінза (увага!) виводить шкідливі речовини, які потрапляють в організм людини при вдиханні забрудненого повітря. Базилік містять терпеноїди — активні речовини, що поліпшують травлення і стимулюють процес детоксикації.
14. Мигдаль
У мигдалі величезна кількість вітаміну Е (альфа-токоферол) — це природний антиоксидант. Вітамін Е знижує ризик онкологічних захворювань, захищає здорові клітини від руйнування, сприяє виведенню токсинів з організму і блокує синтез вільних радикалів. Мигдаль краще є необжареным і неочищеним: в шкірці антиоксидантів в 10 разів більше, ніж в ядрі.
15. Насіння льону
Унікальний продукт і одночасно незаслужено мало використовуваний в нашому харчуванні. Насіння льону містять величезну кількість вітамінів: групи В, Е, D, селен, цинк, залізо, марганець, магній, цинк, комплекси Омега-3 і Омега-6, високі андиоксидантные властивості льону забезпечує біологічно активна речовина — лігнін. Як застосовувати? Додавайте цілі насіння в салати, супи, готуйте настій (з вечора залийте 2 стіл. ложки насіння склянкою окропу і залишіть настоюватися на всю ніч, вранці випийте киселеобразную рідина натщесерце). Крім того, насіння льону можна перемолоти в кавомолці або комбайні і додавати у йогурти.
16. Часник
Містить сірку, завдяки чому є відмінним помічником по виведенню з організму шкідливих речовин. Крім того, сприяє виробленню ферментів у печінці, які допомагають їй краще працювати, очищає організм від шкідливих бактерій, грибків, вірусів.